הסופר היהודי אייזיק אסימוב נולד ברוסיה בשנת 1920 ובגיל 3 היגרה משפחתו לארה"ב. אסימוב זכה בפרסים רבים והערכה רבה על ספריו, אך למרות שכתב למעלה מחמש מאות ספרים, את עיקר פרסומו קיבל מספרי מדע בדיוני שכתב ומסדרת הספרים שלו על עולם הרובוטים.
למרות שאת המושג רובוט טבע לראשונה הסופר הצ'כי קארל צ'אפק שקדם לו, התפרסם אסימוב בכך שהגה ויצר עולם שלם של רובוטים שהתנהגו באנושיות עם מערכת חוקים מאורגנת אותה כינה חוקי הרובוטיקה, את עיקרי הדרישות בחוקים אותם הגה מיקד אסימוב באחד מספריו במשפט הקצר הבא: "לא יעשה רובוט דבר אשר, למיטב ידיעתו, יפגע באדם, ולא יניח, ביודעין, שאדם ייפגע במחדל".
על בסיס זה ניתן לקבוע את נוסחת הבוטים בעולם סוכני הביטוח: "לעולם לא יפעל רובוט בניגוד לכתב הסמכויות שניתנו לו על ידי מפעילו – סוכן הביטוח". לכן, גם הרובוט הכי טכנולוגי והכי חכם שקיים אינו יכול ואינו רשאי לפעול בניגוד לדרישות הפיקוח או להבטיח את מה שחברות הביטוח לא אישרו, שכן בסופו של יום, ביטוח עושים במרחב המציאות של חברות הביטוח ולא במרחב הווירטואלי. כך גם עשינו כשעבדנו, במסגרת ועדת הטכנולוגיה, על אישור מערכת הצ'אטבוט של ליאו, שכן אחת הדרישות העיקריות הייתה שהבוטים יפעלו בהתאם לדרישות הפיקוח על הביטוח ולא יעשו את מה שמתחשק להם.
פעילות בהתאם להרשאות
ישנם כאלה שטועים לחשוב שדי בהגיית מילות הקסם 'טכנולוגיה' ו'דיגיטל' כדי לפתור את כל בעיות ענף הביטוח, אך המציאות היא שישנם מקרים שגם האפליקציה הדיגיטלית הכי מתוחכמת אינה יכולה לפתור מכיוון שאינם בתחום סמכויותיה.
מקרים כמו חריגה מתנאי הביטוח, או חריגה מתנאי החיתום והתעריפים שחברות הביטוח קובעות ושולטות בהן – אין לאף אפליקציה הרשאה לחרוג מהם ולשנותם ללא אישור ותיאום עם חברות הביטוח.
לטכנולוגיה הדיגיטלית ישנן יכולות רבות בכל מה שקשור להתייעלות עבודת סוכן הביטוח במגוון רחב של תחומים כמו ארגון יעיל של תיקי המבוטחים והמסמכים הרלוונטיים בתיקיות וירטואליות, איתור מהיר של המידע, ניתוח תיק לקוח והמידע הגלום בו, הוצאת חתכים במגוון אפשרויות, חישובים מורכבים ומסובכים במהירות וביעילות ואפילו פנייה ישירה ללקוחות בעזרת רובוטים וירטואלים, מה שנהוג לכנות בשם בוטים.
כל זה כבר קיים כיום בצורה נגישה ויעילה לרשות ציבור סוכני הביטוח. אך למרות כל היכולות המופלאות האלה חשוב שוב להדגיש, עדיין קיים אותו פרט חשוב שגם מיטב הכלים הטכנולוגיים אינם יכולים לספק מאחר והם מחויבים לפעול בהתאם לתנאי ההרשאות של חברות הביטוח.
'טכנולוגיה' ו'דיגיטל' הם מושגים חשובים בעולם הביטוח אך אין בהם כדי להוות פתרון קסם לכל הבעיות הקיימות. יתכן שעבור פתרון בעיות מסוימות יהיה צורך בהקמת חברת ביטוח של סוכני ביטוח, שם יתכן וניתן יהיה לשלוט טוב יותר בתעריפי הביטוח, אך זה כבר נושא למאמר אחר.
הכותב הינו יו"ר ועדת הטכנולוגיה בלשכת סוכני ביטוח